Fietsstad

Nog meer op de fiets
De afgelopen tien jaar is het fietsgebruik in Rotterdam met 60% gestegen. Zo’n 208.000 Rotterdammers pakken dcircle-1agelijks hun fiets. De gemeente wil in 2018 – ten opzichte van 2014 – nog eens 10% meer fietsers in de stad hebben. Want fietsen is gezond, goed voor de lucht, economie en leefbaarheid. Rotterdam moet een echte fietsstad worden.

29 actiepunten
Hoe? Dat staat in ‘Fietsen heeft voorrang’, het fietsplan van de gemeente voor 2016-2018. Dit fietsplan is tot stand gekomen met de inbreng van fietsers, fietsfans, gebiedscommissies en allerlei organisaties die fietsen een warm hart toedragen. Samen hebben ze honderden ideeën aangeleverd. Deze zijn in het plan teruggebracht tot 29 actiepunten om fietsen te stimuleren en te faciliteren.

Waar mocircle-3et je dan aan denken? Aan de verbetering van fietspaden bijvoorbeeld, meer stallingsmogelijkheden, verkeerslichten langer en vaker op groen, op meer plekken huurfietsen en allerlei andere innovatieve maatregelen, zoals fietsvlonders die als fietsparkeerplek dienen. Maar ook het weghalen van obstakels die doorfietsen belemmeren, staat genoemd.

Fietsenstallingen worden aantrekkelijker gemaakt met extra voorzieningen, zoals oplaadapparaten voor elektrische fietsen en leenbuggy’s. Rotterdam gaat experimenteren met pop-up stallingen en meer parkeerplaatsen voor bijzondere fietsen (zoals bakfietsen). Ook is er een startsubsidie voor bewoners en ondernemers die een eigen buurtfietsenstalling beginnen.

Meedenken en meedoen
Fietsers denken ook nu nog mee over de uitvoering van het fietsplan. Via deze online community worden regelmatig vragen gesteld aan de achterban om het fietsen in Rotterdam verder te verbeteren. En fietsers weten op hun beurt deze community te vinden met hun vragen en tips rondom fietsen. Samen maken we van Rotterdam de ideale fietsstad.

Rotterdam fietsstad
Check ook de miniwebsite Rotterdam Fietst 2017, met de vele maatregelen die zijn en worden genomen om de stad nog aantrekkelijker te maken voor fietsers. En deze film geeft goed weer wat Rotterdam al in huis heeft!