Uitgelicht
Weg met die blackspots!

Weg met die blackspots!

Op de kruising 2e Rosestraat – Vuurplaat is een rotonde aangelegd. Dit is een van 10 blackspots die de gemeente dit jaar veiliger maakt, ook voor fietsers. De nieuwe rotonde zorgt ervoor dat automobilisten op de 2e Rosestraat niet meer zo hard kunnen rijden. Bovendien remmen zij automatisch af bij de oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Keren op het kruispunt en met veel auto’s midden op het kruispunt staan, behoren tot het verleden. Tussen de rijbaan voor de automobilist en het fietspad is nu voldoende ruimte. De voorrangssituatie is duidelijker; al het verkeer op de rotonde, ook de fietsers, hebben voorrang. De rotonde zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer en maakt de situatie overzichtelijker en veiliger.

Blackspot
2e Rosestraat – Vuurplaats is een zogeheten blackspot. Blackspots zijn kruispunten of weggedeelten, waar in drie jaar tijd meer dan zes ongelukken met letsel zijn gebeurd. De werkzaamheden om een blackspot veiliger te maken variëren enorm. Van het aanbrengen van een voetgangersoversteek of drempels, het plaatsen van een verkeerslicht of vloeiender maken van een bocht, tot de aanleg van een compleet nieuwe rotonde. De ervaring leert dat de kans op ongelukken afneemt met gemiddeld 50% – 75%.

Systematisch verbeterd
Rotterdam spant zich in om het veiliger te maken op de weg, ook voor de fietsers. Daarom worden blackspots systematisch verbeterd. Naast het kruispunt 2e Rosestraat – Vuurplaat zijn in de eerste helft van dit jaar de volgende locaties ook aangepakt:
– Colosseumweg – Beukendaal – Molenvliet (Feijenoord)
– Schiedamseweg – Grote Visserijstraat (Delfshaven)
– Matlingeweg – Galateestraat (bedrijventerrein West)
– Kreekhuizenlaan – Grote Kreek – Reyerdijk (IJsselmonde)
– Schiekade – Proveniersstraat – Teilingerstraat (Noord)
– Zuiderparkweg – Slinge (Charlois).

Verder vinden dit jaar nog werkzaamheden plaats op de Gordelweg (bij de inrit van het Esso-tankstation, Noord), op het kruispunt Oudedijk – Willem Ruyslaan en de rotonde Prinsenlaan – Michelangelostraat (Prins Alexander).


Foto: De nieuwe rotonde. Automobilisten rijden langzamer, voetgangers en fietsers steken veiliger over.