Uitgelicht
‘Meer fietsen is winst voor ons allemaal’

‘Meer fietsen is winst voor ons allemaal’

Pex Langenberg, Wethouder Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie

‘Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride’, zo vond John F. Kennedy. Ik vind het mooi om te zien dat al zo eindeloos veel Rotterdammers dat overduidelijk met hem eens zijn.

Wanneer ik zelf over de Coolsingel fiets, word ik vaak omringd door mede-fietsers. Scholieren die kletsend langsrijdend op tweewielers die soms een tikkeltje op de groei gekocht lijken. Door toeristen die met wat onevenwichtig gezwabber hun eerste Rotterdamse fietsmeters maken. Door moeders en vaders met bakfietsen vol kroost. En koeriers met diezelfde bakken, maar dan gevuld met af te leveren pakketten. Door forenzen die met de das over de schouder en wapperend colbert langsrazen. Door Rotterdammers die fietsen; véél Rotterdammers die fietsen.

Je vraagt je misschien af, waarom ik me als wethouder nog eens extra inzet voor fietsers, nadat ik net heb beschreven hoeveel Rotterdammers er al regelmatig hun tweewieler pakken? Op die vraag kan ik vele antwoorden geven. Allereerst een voor de hand liggende, maar oh zo belangrijke: omdat fietsen gezond is. Gezond voor jezelf. Gezond voor de stad. Fietsers hebben aanwijsbaar minder vaak last van overgewicht en voelen zich over het algemeen gelukkiger. Vanaf het moment dat kinderen zonder zijwieltjes leren rijden tot aan senioren die door een elektrische fiets een gewenst steuntje in de rug krijgen. De fiets houdt Rotterdam én al haar Rotterdammers, letterlijk in beweging.

Hoe vaker Rotterdammers op de pedalen staan, hoe minder zij in de auto zitten. Met minder files op onze ring, minder drukte op onze stadswegen en minder vervuiling van onze lucht als gevolg. Hoe vaker zij fietsen, hoe minder vaak zij de auto hoeven parkeren. Dat geeft ruimte voor meer groen en gezelligheid op straat. Daar werken we aan, onder andere met de fietsvlonders waarop we op één enkele autoparkeerplaats zo’n acht fietsen kunnen stallen. Dat is winst. Winst voor ons allemaal.

Wat velen niet weten, is dat van alle weggebruikers juist de voetgangers en fietsers relatief het meeste geld besteden in onze winkelstraten. Bovendien wijst onderzoek uit dat fietsende werknemers minder verzuimen en productiever zijn dan diegenen die het stalen ros laten staan. En bewezen is dat in straten waar minder autoverkeer is, de waarde van huizen oploopt.  Daarnaast beleven bewoners hun straat en wijk daardoor direct als prettiger en leefbaarder. En dat is waar wij ons als college onder meer sterk voor maken.

Dat zijn dus de vele redenen waarom ik mij als wethouder meer dan graag inzet voor de Rotterdamse fietser. Waarom we samen met allerlei partners in de stad ons uiterste best willen doen om bewoners, forenzen en bezoekers nog vaker op de fiets te krijgen. En waarom we de nog-niet-fietser willen laten ervaren –net als John F. Kennedy, ikzelf en vele anderen— dat het plezier dat fietsen je geeft inderdaad met niets te vergelijken is. Precies daarom krijgen in Rotterdam de fietsers de komende jaren voorrang. Ik ben fietsfan, u ook?

Reageer

1 reactie on “‘Meer fietsen is winst voor ons allemaal’”

  1. Coen Göebel schreef:

    En niet te vergeten… op de fiets maak je pas echt deel uit van de stad en ervaar je Rotterdam op zijn best!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *