Uitgelicht
Doorfietsen dankzij regensensor

Doorfietsen dankzij regensensor

Om het fietsen in de stad aangenamer te maken lieten fietsfans in september de gemeente weten dat ze graag willen doorfietsen, zeker als het regent. Met dit gegeven is de gemeente alvast aan de slag gegaan. Doorfietsen kun je vanaf vandaag steeds beter!

Regensensor
Zo is er vandaag op het kruispunt aan de Boezemlaan en Bosdreef een eerste regensensor in gebruik genomen. Dankzij de sensor krijgen fietsers op dit kruispunt vaker groen licht bij regen én sneeuw. Het gaat voorlopig om een experiment van zes maanden. Slaagt de proef, dan komen er meer regensensoren bij. Wanneer is het dan een succes vraag je je misschien af? Dat heeft alles te maken met de andere weggebruikers. Fietsen krijgt voorrang, maar het verkeer mag hier niet steeds vastlopen.

Kruispunten
Maar jullie hebben meer verkeerslichten doorgegeven waar je te lang stilstaat. Per locatie bekijkt de gemeente op dit moment hoe die verkeerslichten in het voordeel van de fietser kunnen worden afgesteld. En het wordt doorgevoerd in de reguliere plannen van de gemeente, waaronder in de jaarlijkse vervanging van de verkeerslichten op vijftien kruispunten.

Infrarood
Naast de proef met de regensensor, komt er ook een test met infraroodcamera’s. Die meten hoeveel fietsers staan te wachten bij rood licht. Zijn er veel fietsers, dan gaat het licht langer en vaker op groen. Zo’n eerste proeflocatie komt volgend voorjaar op het Churchillplein.