Uitgelicht
Een fiets-APK, dat zouden er meer moeten doen!

Een fiets-APK, dat zouden er meer moeten doen!

Floor Dirks - eigenaar Dirks Fietsenwerkplaats

Het ligt natuurlijk voor de hand dat ik als fietsenmaker een fiets-APK aanraad, maar het is zeker niet uit eigen gewin dat ik het doe. Ik hoor het maar al te vaak in de winkel: “Had ik ‘m toch maar eerder bij je langsgebracht…” Een fiets heeft altijd goed onderhoud nodig natuurlijk, maar zeker met de wintermaanden in het verschiet kan het geen kwaad je fiets eens extra na te kijken. Zowel fiets als bestuurder krijgen dan net even iets meer te verduren en het is bij kou en regen extra vervelend als je met een platte band of losse ketting langs de weg komt te staan. Veel leed kan voorkomen worden als je weet waarop je moet letten. Met de volgende tips help ik je alvast een eindje op weg:

1. Buitenbanden
Zitten er kleine scheurtjes in of is het profiel aan het verdwijnen? Vervang ze direct.

2. Binnenband
Op pad gaan met een goed opgepompte band is aan te raden. Op de buitenband staat hoeveel luchtdruk je band kan hebben. Bij stadsfietsen is dat meestal 4 bar. Door de banden goed op te pompen heb je veel minder weerstand op de weg en je voorkomt er het lekrijden mee. En mocht je je band nou net iets te vaak moeten oppompen, grote kans dat hij poreus is geworden. Wisselen is dan aan te raden.

3. Ketting
Houd het invetten van je ketting bij! Ook bij fietsen met een gesloten kettingkast moet de ketting gewoon ingevet worden. Zeker in de wintermaanden met veel nattigheid, maar ook door pekel wordt de ketting snel droog.

4. Remmen
Er zijn veel verschillende fietsen met allemaal verschillende remsystemen. Maar voor allen geldt dat ze goed moeten werken! Want in de winter is het vak nat en glad en dan zal ook je remweg langer worden.
Heb je velgremmen? Controleer dan af en toe of je remblokken niet te ver versleten zijn. Dit merk je als je je remhandel te ver moet inknijpen om tot stilstand te komen. Vervang de blokken tijdig, ook om beschadiging aan je velgen te voorkomen.
Remkabels? Zitten er scheuren of knikken in je kabels, dan is het slim om die (te laten) vervangen. Door de scheurtjes kan water naar binnen en zal er oxidatie optreden, waardoor de binnen en buitenkabel niet meer goed langs elkaar kunnen glijden. Denk bij vervanging aan RVS (binnen)kabels. Iets duurder, maar deze gaan veel langer mee dan gewone stalen kabels.

5. Verlichting
Zorg dat je medeweggebruikers je kunnen zien door het gebruik van goede verlichting en reflectie. Heb je batterijverlichting, stop dan een extra setje batterijen in je tas. Tegenwoordig is er ook verlichting die je kunt opladen via de USB-poort, super handig!

6. Pomp
Lekke banden zijn nooit leuk, maar als je op zijn minst een handpompje meeneemt kun je met een beetje pompen meestal nog wel thuis komen. Een bandenplaksetje erbij is natuurlijk nog beter. Kijk dan wel nog even op youtube hoe je dat ook al weer moet, een band plakken.

7. Regenkleding, handschoenen en mutsen
Hierover kan ik kort zijn. Ga in de winter nooit weg zonder! Een nat pak halen is niet leuk, maar je handen en hoofd warmhouden is ook super belangrijk. Daar verlies je je warmte namelijk het snelste. Mocht  je iets nieuws zoeken? Ik heb een aantal hele leuke.

8. Apps
Wil je zeker geen nat pak halen? Apps zoals Buienalarm geven super nauwkeurig aan wanneer er regen hangt boven jouw wijk.

Toch hulp of advies nodig? Ik of een fietsenmaker in jouw buurt helpen je graag verder!

Floor Dirks is eigenaar van Dirks Fietsenwerkplaats, dé Brompton-specialist van Rotterdam en omstreken.

 

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *