Uitgelicht
Fancy Women Bike Ride

Fancy Women Bike Ride

Voor het zevende jaar op een rij wordt op zondag 22 september 2019 de Fancy Women Bike Ride georganiseerd. Wereldwijd fietsen meer dan 50.000 vrouwen mee met het meest fancy fietsevenement, georganiseerd voor en door vrouwen! Vrouwen claimen de stad door mooi uitgedost – en op versierde fietsen – enkele kilometers door de straten te fietsen. Wat begon als een kleinschalige fietstocht is in recordtijd uitgegroeid tot een grote internationale beweging. Dit jaar doen meer dan 100 steden mee, waaronder Londen, Parijs, Milaan, Vancouver, Washington en vanaf dit jaar ook Rotterdam!

De FWBR is ontstaan in Turkije in 2013. Initiatiefnemer Sema Gür wilde de door mannen gedomineerde (fiets)cultuur in Turkije uitdagen. Ze creëerde een Facebook-event en nodigde al haar vrienden uit voor een gezamenlijke fietstocht op de World Car-Free Day, tijdens de European Mobility Week.

FWBR in Rotterdam

“Deze kleurrijke fietstocht is een mooie gelegenheid voor alle vrouwen om van zich te laten horen, zich zichtbaar te maken op straat, in hun steden en gemeenschappen”, zegt, Saida Ouarirou van Sezer voor Diversiteit, coördinator van FWBR. Rotterdam mag als wereld- en fietsstad niet ontbreken op de deelnamelijst. “Eigenlijk is het raar dat de Bike Ride niet eerder naar Rotterdam kwam”, stelt Saida. In Nederland is gelijkwaardigheid tussen man en vrouw beduidend beter dan in andere deelnemende landen. “Het is daarom des te belangrijker dat we in Rotterdam meefietsen. Het is een uitstekende kans om de wereld te laten zien hoe we in Nederland omgaan met gelijkwaardigheid en gelijke kansen”, aldus de organisatie. “De boodschap; gelijkheid, inclusiviteit en aandacht voor mensenrechten, is ontzettend relevant voor onze diverse samenleving.” De fietstocht past bovendien binnen de ambities van de gemeente om van Rotterdam een volwaardige fietsstad te maken. “Vrouwen uit Rotterdam en omstreken springen op de fiets om een kleurrijke tocht door de stad te maken. “We hopen vooral op een mooie stoet van enthousiaste, glimlachende deelnemers.”

Start bij Hefbrug

De FWBR start aan de voet van de iconische Hefbrug in het Hefpark op Zuid. Om 15.00 uur precies luidt het startsein bij de bmx-school de aftrap in en fietst de stoet met veel bombarie naar de binnenstad. “We mikken op een hoop bekijks als we eenmaal in het centrum belanden. We vragen deelnemers van te voren om hun fiets en zichzelf ‘over-the-top’ aan te kleden voor maximale zichtbaarheid.” De route is behoorlijk rechttoe rechtaan. Deels om de verkeersveiligheid te garanderen, maar ook omdat Rotterdam, vergeleken met andere deelnemende steden, al over goede fietspaden beschikt.

Eindbestemming Kunsthal

De vier kilometer lange fietstocht eindigt om 16.00 uur bij De Kunsthal, maar nagenieten kan ook. Om 17.00 uur opent het museum haar deuren speciaal voor deelnemers aan de FWBR. “De spraakmakende tentoonstelling I’m Your Mirror sluit goed aan op de boodschap van de Bike Ride”, vertelt de organisatie. Activistisch, feministisch en met respect voor cultuur en tradities geeft kunstenares Vasconcelos haar eigen draai aan de werkelijkheid. De tentoonstelling presenteert ruim dertig iconische werken. Als kers op de taart kunnen deelnemers de expositie kosteloos bezoeken. De organisatie: “Toevallig kan daarna ook het naastgelegen food- en cultuurfestival Djemaa el Fna bezocht worden. Zo heb je ineens een leuke dagje uit op de zondag!”

Hoe bereid jij je voor op FWBR 2019? Wat trek je aan? Hoe ga jij je fiets versieren? Wat is jouw thema? Volg FWBR en deel het op de Facebookpagina.