Uitgelicht
Fietsen op Zuid wil taboe doorbreken

Fietsen op Zuid wil taboe doorbreken

Fiets Mee-campagne laat 500 vrouwen fietsen

Fietsen op Zuid wil het fietsgebruik op Zuid verhogen door te bouwen aan een nieuwe fietscultuur. De fiets krijgt daarbij een centrale rol om de lokale economie te versterken, integratie te bespoedigen en een gezonde leefstijl te stimuleren. Dagelijks fietsgebruik vergroot immers je wereld. Afgelopen vrijdag was de kick-off van de nieuwe campagne ‘Fiets mee’. Een bijeenkomst met veel bijval van betrokken bewoners, beleidsmedewerkers en ondernemers uit Rotterdam Zuid.

In Nederland wordt het niet kunnen fietsen nog altijd beschouwd als taboe. Daarom gaat Fiets Mee met fietsambassadrices van start om tijdens de Nationale Fietsdag in mei 2017 vijfhonderd vrouwen op de fiets te krijgen. Fiets Mee-initiator Cemile Sezer herkent het taboe uit eigen ervaring: ‘Nadat ik naar Nederland kwam, heb ik geprobeerd om te leren fietsen, maar ik gaf dit al snel op na een valpartij. Nog altijd voelt het niet kunnen fietsen als een taboe, dat Fiets Mee nu wil doorbreken.’

Fietsprojecten zijn Rotterdam Zuid niet vreemd. Alleen ontstaan deze initiatieven vaak kortstondig en zijn de resultaten wisselend. Daarom is de overkoepelende aanpak van Fietsen op Zuid nodig om lokale krachten te bundelen in een integraal project, dat wordt aangejaagd door buurtbewoners. De fietsambassadrices vormen dan ook de stuwende kracht achter het project Fiets Mee.

Vrijdag kwamen zij samen voor de campagnepresentatie. Onder de aanwezigen waren Marco Pastors, oud-wielrenster Leontien van Moorsel en schrijfster en comedian Funda Müjde. Samen met ruim zestig geïnteresseerden discussieerden zij in Topsportcentrum Rotterdam over nieuwe fietsprojecten voor vrouwen. De uitkomsten werkt Fiets Mee uit tot projecten die door buurtbewoners georganiseerd en uitgevoerd gaan worden.