Uitgelicht
Fietsers hebben voorrang in Rotterdam

Fietsers hebben voorrang in Rotterdam

Rotterdam voert in rap tempo fikse verbeteringen door voor fietsfans. Ook in 2018 gaat de gemeente hier mee door.

Luchtkwaliteit, economie en gezondheid; meer fietsen verbetert de stad op allerlei belangrijke vlakken. De acties uit het gemeentelijk fietsplan 2016-2018 “Fietsen heeft voorrang” moeten ervoor zorgen dat meer Rotterdammers gaan fietsen en dat het fietsen in de stad nog prettiger wordt. Ook in 2017 zijn er al vele fietsverbeteringen doorgevoerd.

Comfortabel en snel doorfietsen
Op 18 kruispunten zijn de verkeerslichten fietsvriendelijker afgesteld. Succesvolle innovaties met verkeerslichten, denk aan de regensensor op de Boezemlaan-Bosdreef, zijn verder uitgebreid in de stad en levert je flinke tijdswinst op. Op 51 fietspaden in Pernis en Hoek van Holland zijn tientallen paaltjes, eilandjes en andere obstakels verwijderd, zodat je er nog comfortabeler kan fietsen. Het nieuwe fietsveer tussen Katendrecht en Charloisse Hoofd brengt je in een mum van tijd aan de overkant. 16 fietspaden en -stroken zijn verbeterd of nieuw aangelegd en in de fietsenstallingen staan nu fietsreparatiezuilen. Hieraan hang je je trouwe tweewieler op om zelf kleine reparaties uit te voeren. Ook zijn er bij de tram-, trein- en metrostations 2.210 fietsrekken bijgekomen. Goed voor 4.420 fietsen.

Meer gratis plekken
Ook dit jaar staan flink wat acties op stapel. De drukke Noord-Zuidroute wordt verder verbeterd. Zo komen ‘groenvoorspellers’ voor meerdere verkeerslichten op de Schiekade en Schieweg; een signalering die aangeeft of je als fietser sneller of langzamer moeten rijden om het groene licht te halen. Langs meerdere fietspaden komen dynamische informatieborden die je bijvoorbeeld waarschuwen als de Erasmusbrug openstaat, werkzaamheden op de route liggen of er een regenbui aankomt. De ondergrondse stalling bij Centraal Station wordt verbouwd, zodat er meer gratis plekken komen om je fiets te stallen. Dit is maar een greep uit de fietsverbeteringsplannen. Meer zijn te vinden op: rotterdamfietst2017.nl.