Uitgelicht
Fietsexamen nu mogelijk voor alle basisscholen in Rotterdam

Fietsexamen nu mogelijk voor alle basisscholen in Rotterdam

Mooi nieuws! Binnenkort kunnen leerlingen uit groep 7 van alle Rotterdamse basisscholen deelnemen aan het Praktisch Verkeersexamen.

Daar gaan Rotterdammers 4 Rotterdammers (R4R) en de gemeente Rotterdam voor zorgen in 2017 en 2018. Steeds minder kinderen fietsen en lopen zelf naar hun basisschool, maar na de overstap naar de middelbare school gaan veel kinderen op de fiets. Een hele verandering!  Het Praktisch Verkeersexamen bereidt hen daarop voor door kinderen te leren om veilig naar school te fietsen.

Verkeersexamen
Het Praktisch Verkeersexamen is een examen op de fiets, waar kinderen in de praktijk brengen wat ze geleerd hebben tijdens de verkeerslessen in de klas. Normaal gesproken organiseren scholen het verkeersexamen zelf, in samenwerking met ouders en politie. Omdat de organisatie veel tijd kost en scholen prioriteit moeten geven aan rekenen en taal, komt het verkeersexamen steeds minder voor. En dat terwijl verkeerslessen het meest effectief zijn als ze daadwerkelijk in de praktijk worden toegepast.

Eigen omgeving
De ruim 200 Rotterdamse basisscholen kunnen vanaf dit jaar hun leerlingen uit groep 7 inschrijven voor het verkeersexamen. Deze wordt in mei en juni afgenomen. Scholen hoeven zelf niets te organiseren. De leerlingen van groep 7 fietsen een route door de eigen woon- en schoolomgeving. Langs de route – er komen 16 routes in heel Rotterdam – staan mensen die beoordelen of de kinderen op de juiste manier handelen.

Fietskeuring
Ook een veilige fiets is natuurlijk belangrijk voor deelname aan het verkeer. Daarom worden ook de fietsen op de dag van het examen gekeurd. Van tevoren wordt bekend gemaakt aan welke eisen de fietsen moeten voldoen. Op deze manier hebben de ouders de tijd om de fiets van hun kind in orde te maken. Inschrijving en routes downloaden kan via de site www.fietsexamennederland.nl.

Lees het volledige artikel op: bit.ly/2jQhRsW

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *