Uitgelicht
Fietsfan010 Olympia

Fietsfan010 Olympia

“Waarom ik fiets? Daar kan ik echt honderden redenen voor bedenken! Het is in ieder geval de beste uitvinding ooit”

Olympia Latupeirissa  – Poetry Performer, creatief schrijfster en kunstenares.
Dagelijkse routes: Van Coolhaven naar het centrum voor woon/werkverkeer; naar Noord en IJsselmonde voor vrienden.

Onze nieuwe fietsfan010 Olympia is er heel stellig over, fietsen in je stad is gewoon veel fijner dan het pakken van OV of de auto. “Luister, mijn familie wilde altijd maar wat graag dat ik mijn rijbewijs zou halen, maar daar dacht ik gewoon anders over. Sinds ik heb leren fietsen, heb ik mijn fiets gewoon nooit meer losgelaten. Ik heb bewust gekozen te gaan werken in de stad waar ik ook woon, Rotterdam dus en dan kan je gewoon het beste alles fietsen.” Natuurlijk pakt Olympia ook nog wel eens het OV, maar regio Rotterdam doet ze met het grootste gemak en het liefste op de fiets. Waarom? “Oh, daar kan ik echt honderden redenen voor bedenken maar laten we het voor nu houden op een stuk vrijheid. Muziekje op je oren, hoofd in de wind en flowen met je bike. Heer-lijk!”

“Klinkt misschien gek, maar ik kan me ook nog echt iedere fiets herinneren van vroeger. Zo kreeg ik van mijn moeder ooit als kind een kleine Peugeot damesracefiets, daar is mijn liefde voor de fiets en fietsen zo’n beetje mee begonnen. Ik vond dat geweldig! Weer wat ouder en groter wilde ik heel graag een mountainbike. Ik had een mooie gezien in zo’n folder en net zo lang gezeurd tot mijn moeder toegaf. Eenmaal in de winkel zagen we pas dat het een kleine kinderfiets was, ik was er kapot van.” Olympia behandelt haar fietsen dan ook met liefde. Opnieuw bezit ze een oude Peugeot racefiets. Die maakt ze schoon zodra het nodig is en ze checkt regelmatig of alles nog goed functioneert. “Ik heb dat mijzelf een beetje aangeleerd door de jaren heen.” Die racefietsen zijn nog eens handig ook in de stad, de mijne is superlicht, ik til ‘m zo mijn huis in.”

Verder is de fiets volgens Olympia de beste uitvinding ooit! “Je gebruikt gewoon je eigen energie, kunt even je hoofd legen tijdens een racetocht in de frisse lucht en in de grote stad zoals Rotterdam is het gewoon veel handiger. Geen parkeerkosten, geen files, niet hoeven zoeken naar parkeerplek, overal binnendoor glippen om zo tot je bestemming te komen. En het is nog eens gezond ook.”

Fietstip van Olympia: Pak een keer spontaan je fiets en ga … fietsen. Een willekeurige kant op, het maakt niet uit. Gewoon kijken waar je terecht komt. Geloof me, je komt dan echt op de meest mooie plekken in Rotterdam. Ik woon hier nu ongeveer 6 jaar en vriendinnen die veel langer wonen, kennen de plekken niet eens die ik ken, ze missen echt wat!