Uitgelicht
Fietsfan010 Syreeta

Fietsfan010 Syreeta

"Zonder fiets in de stad voel ik me verloren!"

Syreeta Naarendorp – Jurist bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst, Rotterdammer, levensgenieter en bezige bij
Dagelijkse routes: Vanuit het mooie Blijdorp naar de noordkant van het Centraal Station

“Zonder fiets in de stad voel ik me verloren. Het is zo’n typisch Rotterdamse fiets: eentje zonder poespas”

Onze nieuwe fietsfan010 Syreeta aarzelt bij de vraag wat haar een absolute fietsfan maakt. “Ik heb ook een auto…” Maar fietsfan zijn heeft niets met auto vs fiets vs openbaar vervoer te maken natuurlijk. Die kunnen heel goed naast elkaar bestaan, ook voor een echte fietsfan. En dan brandt ze los: “Ik fiets elke dag van huis naar het station, geen fancy fiets, maar zo eentje zonder poespas. Op de fiets ben je namelijk in de stad gewoon een stuk sneller, met alles eigenlijk. Het geeft je zoveel vrijheid! Heerlijk.” En Syreeta vertelde tussen neus en lippen door dat ze geheel volgens de principes van de deeleconomie haar oude studentenfiets in Leiden met sleuteltje in het slot heeft achtergelaten voor een nieuwe student. Wij weten genoeg. Syreeta, jij bent een echte fietsfan!

De reden waarom we Syreeta benaderden is omdat zij ook haar mening gaf op het artikel over je fiets stallen bij Rotterdam CS (reageren kan nog steeds, graag zelfs!). Net als veel andere Rotterdammers zoekt ze dagelijks naar een plekje om haar fiets te kunnen parkeren. “Het is elke ochtend weer een avontuur om een plekje voor m’n fiets te vinden. Ik weet dat ik echt voor half 8 op het station moet zijn, omdat het anders heel lastig gaat worden om m’n favoriete plekjes vast te kunnen leggen. Ik plaats m’n fiets het liefst boven in de rekken. Zo heb je minder kans op diefstal, vernieling of verplaatsing van je fiets.”

Naast de doordeweekse parkeeravonturen bij CS is Syreeta ook in het weekend op haar fiets te vinden. “De vrijheid van het fietsen vind ik gewoon heel prettig. Met de fiets kan ik, zeker in de stad, gaan en staan waar ik wil. Ik zou me zonder fiets hier echt verloren voelen. Want ook al heb ik een auto, ik pak toch het liefste die fiets. Voor de boodschappen, naar sport of met uitgaan. Ik hoef niet uren te zoeken naar een parkeerplek en zet ‘m als het even kan in het zicht van beveiligers ergens aan vast. Dubbel veilig, ha! 🙂 Alles gaat gewoon een stuk sneller op de fiets. Even snel naar de Blaak voor de markt om vervolgens via de Nieuwe Binnenweg nog even  over de West-Kruiskade te fietsen…heerlijk!”

Fietstips van Syreeta:
Aan haar medefietsers: “Denk ook bij het stallen van je fiets aan andere weggebruikers. Voor jou staat je fiets wel lekker vast aan die ene paal, maar die moeder met haar kinderwagen of gehandicapte in z’n rolstoel kan de stoep bijna niet meer op of af.”

Aan de gemeente Rotterdam: “Geef het creëren van parkeerruimte aan de noordkant van het station voorrang. En haal daar ook wat vaker en actiever fietswrakken weg en check op fietsen die hinderlijk in de gangpaden geplaatst zijn. Beiden blokkeren de boel voor iedereen. Alvast bedankt! :)”