Uitgelicht
Fietsfans in de dop!

Fietsfans in de dop!

Vandaag starten de fietsexamen voor Rotterdamse kinderen

Vandaag heeft wethouder Joost Eerdmans (o.a. veiligheid) het startsein gegeven voor het Praktisch Verkeersexamen in Rotterdam. Gedurende anderhalve maand leggen 1.836 leerlingen van 56 Rotterdamse basisscholen het fietsexamen af. Vandaag zijn de eerste kinderen begonnen.

Kinderen uit groep 7 brengen bij dit examen op de fiets in de praktijk wat ze hebben geleerd tijdens de verkeerslessen op school. Ze hebben de afgelopen maanden hard geoefend om vandaag dat felbegeerde diploma in de wacht te slepen. Vanaf de startlocatie in de Koningsveldestraat in Noord vertrekken vandaag de hele dag groepjes scholieren. Na een ronde op het behendigheidsparcours en de controle van hun fiets rijden de kinderen een route van ongeveer 30 minuten door Noord.

Vaardigheden
Op ruim 14 punten worden ze gecontroleerd op hun vaardigheden in het verkeer. Hierbij wordt bijvoorbeeld op gelet of de kinderen goed uitkijken en hun hand uitsteken voor het maken van een bocht. Er zijn 15 andere routes uitgezet in andere delen van Rotterdam, waar de kinderen tot en met 2 juli hun fietsexamen afleggen. Binnen drie werkdagen weten zij of ze hun diploma hebben gehaald.

Veiliger
De maatschappelijke businessclub Rotterdammers 4 Rotterdammers (R4R) en de gemeente Rotterdam geven met dit examen een impuls aan de verkeersveiligheid in de stad. Het terug brengen van het aantal ongevallen onder scholieren is een belangrijke doelstelling. Het verkeersexamen komt in Rotterdam steeds minder voor, omdat de organisatie veel tijd kost en scholen prioriteit moeten geven aan rekenen en taal. Sinds vorig jaar bieden gemeente en R4R het examen gratis aan aan alle basisscholen en nemen zij de organisatie volledig op zich. Jong geleerd is immers oud gedaan!