Uitgelicht
Fietshelden010  Jenny & Sjaak

Fietshelden010 Jenny & Sjaak

“We fietsen dagelijks van Noord naar Zuid en pakken daarbij het liefste alle bruggen mee”

Jenny & Sjaak – levensgenieters
Dagelijkse route: van hot naar her

Uit onze oproep om nieuwe fietshelden kwam niet één fietsheld naar voren maar twee! Jenny nomineerde haar man Sjaak: “Omdat hij iedere dag weer met mij meefietst!” En Jenny werd op haar beurt weer genomineerd door haar dochter, dus waarom niet meteen beide helden portretteren! Voor Jenny begon het ‘fietsvirus’ zo’n zeven jaar geleden. “Op vakantie namen we altijd de fietsen mee, we kwamen vaak topfit thuis, maar hier in Rotterdam maakten we nooit grote ritten en gingen de toerfietsen de berging in.” Maar nadat Jenny in 2009 meereed met een Ladies Ride van Leontien, was het hek van de dam en pakt ze nu dagelijks haar toerfiets om tochten te maken in en om Rotterdam. Van Noord naar Zuid of een rondje Rotte, Rottermeren en de Zevenhuizenplas. Er is geen route die ze niet kennen.

En nu Sjaak gepensioneerd is, rijdt hij net zo vrolijk iedere dag met haar mee. “Het is een goede manier om in conditie te blijven en dat vinden we beiden erg belangrijk. We pakken daarom minimaal drie keer per week de bruggen mee. Qua helling vonden we in het begin toch wel de Brienenoordbrug het zwaarste, maar nu is het vooral de wind of de regen die het pittig maakt. En Jenny’s hoogtevrees was in het begin ook een uitdaging!” Verder gaat alles voor hen het hele jaar door zoveel mogelijk op de fiets, zeker in Rotterdam. “Van boodschappen tot aan de bezoekjes aan het centrum of aan vrienden, met de fiets ben je veel sneller.” Er moet een hoop gebeuren willen ze de auto pakken. “Echt natregenen doe we maar zelden. We kijken altijd even op de buienradar voor vertrek en wachten desnoods even tot de piek voorbij is.”

Fietstip van Jenny & Sjaak: “Dat fietsen gezond is hoeven we aan niemand uit te leggen, maar we zouden heel graag zien dat meer ouderen de fiets zouden pakken. Goed voor de conditie, de zelfredzaamheid en de gezelligheid. Zo sla je drie vliegen in een klap. Een fietsvierdaagse voor 60-plussers, dat lijkt ons wel wat!”