Uitgelicht
Fietsplan naar Gemeenteraad

Fietsplan naar Gemeenteraad

Projectgroep Fietsplan, gemeente Rotterdam

De fiets is de nieuwe heilige koe in Rotterdam. Dat staat in het Fietsplan 2016-2018 ‘Fietsen heeft voorrang’, dat wethouder Pex Langenberg (o.a. vervoer) gisteren voor goedkeuring naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De komende drie jaar krijgt de fiets een prominente rol bij het bereikbaar houden van de stad. Want fietsen is gezonden draagt bij aan een gezondere lucht in de stad

Meer ruimte, comfort en snelheid
De afgelopen tien jaar is het fietsen met 60% gestegen. Rotterdam wil de groei nog verder stimuleren. Eind 2018 moeten 10% meer fietsers rijden op de belangrijkste routes naar de binnenstad. Daarnaast krijgen de 160.000 Rotterdammers die nu dagelijks de fiets pakken meer ruimte, comfort en snelheid. De gemeente trekt zes miljoen euro extra uit om van Rotterdam een echte fietsstad te maken. Dit komt bovenop de reguliere investeringen in buitenruimte en onderhoud, waar o.a. fietspaden onderdeel van zijn. Tot de 30 actiepunten in het fietsplan behoren onder meer betere fietspaden en meer mogelijkheden om de fiets te stallen. Ook krijgen de fietsers meer groen licht en komen er stimuleringsprogramma’s zodat meer mensen de fiets pakken.

Betrokken
Gebiedscommissies, belangenorganisaties en heel veel betrokken fietsers hebben meegedacht met het fietsplan toen het in de conceptfase was. Wij ontvingen 435 unieke reacties, het merendeel afkomstig via fietsfan010. De meesten steunen onze fietsaanpak. Daar zijn we erg blij mee, want dit fietsplan biedt pas toekomstperspectief als het gedragen wordt door experts én fietsers zelf. Op onderdelen is ons  fietsbeleid aangepast. Zo geven we meer aandacht aan de verlichting van fietspaden. Extra maatregelen moeten ervoor zorgen dat meer brommers op de rijbaan gaan rijden. En we gaan sneller onderzoek doen naar de uitbreiding van de fietsenstalling aan de noordzijde van het Centraal Station.

Top 3
De vele wensen kunnen helaas niet allemaal uit het budget van het fietsplan worden betaald. Daarom vragen we de gebieden met een top 3 van fietsprioriteiten te komen. Wil je hier invloed op uitoefenen, neem dan contact op met je gebied. Daarnaast kunnen jullie via fietsfan010 blijven meedenken met de uitvoering van de actiepunten. Denk aan eerdere verzoeken van de gemeente om hobbels in fietspaden en fietsonvriendelijke verkeerslichten door te geven. Ook houdt de gemeente – o.a. via CityLab010 – zich aanbevolen voor innovatieve ideeën om van Rotterdam een echte fietsstad te maken.

Wil je het definitieve plan lezen? Dat kan hier.