Uitgelicht
Help Rotterdamse kinderen aan een fiets!

Help Rotterdamse kinderen aan een fiets!

Lever je oude fiets in en maak een kind blij

Rotterdam doet mee met het ANWB Kinderfietsenplan! Zijn de kinderen inmiddels de deur uit of hun oude fiets ontgroeid? Staan die fietsen in de weg en zou je ze graag opruimen? Overweeg dan om de fiets weg te geven aan dit goede doel. De gebruikte fietsen worden opgeknapt en verstrekt aan Rotterdamse kinderen tussen 10 en 18 jaar die een fiets goed kunnen gebruiken.

Waarom deze actie?
In Rotterdam groeit 1 op de 4 kinderen op in armoede. Een fiets is een luxe die sommige Rotterdamse ouders zich niet kunnen veroorloven. Dit is jammer, want fietsen vergroot de wereld van kinderen en hun kansen. Bovendien is fietsen gezond én duurzaam. De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen gestimuleerd worden om te fietsen. De eerste stap is zorgen dat zoveel mogelijk kinderen in Rotterdam een fiets hebben.

De ANWB is initiatiefnemer van het Kinderfietsenplan. Zij hebben al inzamelingsacties gedaan in andere gemeenten, zoals Groningen en Apeldoorn. Rotterdam wil onderzoeken of een fietsregeling in Rotterdam mogelijk is. Door mee te doen met het ANWB Kinderfietsenplan kunnen ze dit onderzoeken.

Hoe werkt het?
Van 17 mei tot en met 14 juni kunnen fietsen ingeleverd worden bij verschillende inzamelpunten in Rotterdam. Vrijwilligers, scholen en andere partijen helpen met het opknappen van de fietsen. Daarna zorgt de gemeente ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen. De fietsen die tijdens de inzamelactie in Rotterdam worden opgehaald, worden verdeeld onder Rotterdamse kinderen die in armoede leven en geen fiets hebben. Nationaal Fonds Kinderhulp helpt bij de verdeling van de fietsen. Alle aanvragen komen bij dit fonds binnen en worden daar beoordeeld.

Wat voor fietsen zijn bruikbaar?
Fietsen voor kinderen vanaf 10 jaar:

  • die nog in een redelijk tot goede staat verkeren
  • die met wat slim kluswerk opgeknapt kunnen worden tot een veilige fiets
  • voor meisjes en jongens
  • met inchmaat 24, 26, en 28.

Let op: Mountainbikes, elektrische fietsen, vouwfietsen, racefietsen, tandems of hele kleine fietsen zijn niet bruikbaar voor dit project.

Help je mee?
Dus heb je een oude fiets staan die je niet meer gebruikt? Lever hem dan in! Van 17 tot en met 20 mei kan dat bij de Pop-up Kinderfietsenwinkel van de ANWB op het Schouwburgplein. Daarnaast zijn er nog 14 andere inzamelpunten verspreid over de stad waar je tot en met 14 juni je oude fietsen kunt inleveren. Een overzicht van de locaties vind je hier.

Meer weten over het ANWB Kinderfietsenplan? Die informatie vind je hier.