Uitgelicht
Ook bij Varkenoordseviaduct blijf je in je fietsflow

Ook bij Varkenoordseviaduct blijf je in je fietsflow

Lekker aan een stuk door fietsen zonder te moeten wachten voor een rood stoplicht – het kan. Aan beide zijden van het Varkenoordseviaduct staan nu groenvoorspellers. Hierdoor kun je als fietser beter bepalen in welk tempo je moeten rijden om het groene licht te halen en in je fietsflow te blijven.

Wat zijn nou groenvoorspellers? Dat zijn displays boven fietsverkeerslichten. Ze geven in seconden aan wanneer het licht groen wordt en vertellen hoe lang het licht op groen blijft. Als je je snelheid afstemt op het groen worden van het verkeerslicht, kunnen je lekker doorfietsen en in je zogeheten fietsflow blijven. Ook wordt het wachten voor het rode licht iets minder vervelend, omdat je kunt zien wanneer je weer door mag rijden.

Korter wachten
Aan beide zijden van het viaduct is ook de afstelling van de verkeerslichten gewijzigd. Een warmtesensor (meet lichaamswarmte) en nieuwe detectielussen in het wegdek zien je nu eerder aankomen. Ze zorgen ervoor dat de verkeerslichten eerder en/of langer groen licht geven aan de fietsers.

Drukste fietsroute
Deze maatregelen maken deel uit van een groter plan om de drukste fietsroute tussen Noord en Zuid te verbeteren. Een deel van die route loopt over het Varkenoordseviaduct. Eerder werden groenvoorspellers geplaatst op een ander gedeelte van de route, namelijk aan de noord- en zuidzijde van de Erasmusbrug. Omdat fietsers aangeven dat ze blij zijn met de groenvoorspellers bij de Erasmusbrug, is besloten ze op meer plekken langs de route te zetten.

Meer comfort
De gemeente vindt fietsers belangrijk en wil hen meer comfort, snelheid en ruimte geven. Want fietsen is gezond en draagt bij aan een gezondere lucht. Verbetering van de drukke fietsroute tussen Noord en Zuid is een van de 29 actiepunten uit het fietsplan 2016-2018 ‘Fietsen heeft voorrang’, waarmee het fietsen wordt gestimuleerd en gefaciliteerd.

 

Groenvoorspeller geeft aan in welk tempo je moet fietsen om het groene licht te halen.