Uitgelicht
Kruispunt Boompjes – Schiedamsedijk een stuk fietsvriendelijker

Kruispunt Boompjes – Schiedamsedijk een stuk fietsvriendelijker

Hij staat er: de tweede groenvoorspeller van Rotterdam. Onderaan de Erasmusbrug, bij het kruispunt Boompjes – Schiedamsedijk. Deze vernuftige secondenteller geeft aan wanneer het verkeerslicht voor fietsers groen wordt en hoe lang het groen blijft. Ook krijgen de fietsers voortaan langer groen licht en zijn de wachtplekken bij de verkeerslichten groter geworden. Het is nu een stuk prettiger om de kruising over te steken.

Fietsers die de brug afrijden, kunnen dankzij de groenvoorspeller beter bepalen in welk tempo ze moeten rijden om het groene licht te halen om in hun ‘fietsflow’ te blijven. Ook wordt het wachten voor het rode licht iets minder vervelend, omdat ze weten hoe lang het nog duurt. Aan de zuidzijde van de brug staat ook zo’n groenvoorspeller.

De banaan
De grotere wachtplekken zijn er niet voor niets gekomen. Vele fietsers zaten elkaar in de weg terwijl ze stonden te wachten. Nu hebben ze meer ruimte gekregen. Op een van de hoeken van het kruispunt is een zogeheten ‘banaan’ aangelegd. Bedacht door verkeerskundigen uit Amsterdam, en hier toegepast. Deze banaanvormige uitsparing zorgt voor een verdubbeling aan wachtplekken bij het verkeerslicht.

Noord-Zuidroute
Het kruispunt maakt deel uit van de 6,5 kilometer lange fietsroute tussen Noord en Zuid. Tot eind dit jaar wordt de route in etappes comfortabeler, sneller en veiliger gemaakt. Dit is een van de actiepunten uit het gemeentelijk Fietsplan ‘Fietsen heeft voorrang’. Meer informatie over de routeverbetering is hier te vinden.