Uitgelicht
Leg fietsers in de watten!

Leg fietsers in de watten!

Door Arno Bonte, Raadslid GroenLinks

Rotterdammers die ’s morgens met de fiets naar het Centraal Station gaan, kunnen beter vroeg van huis vertrekken. Het stallen van je fiets wordt daar met de dag ingewikkelder. Oorzaak: de toegenomen populariteit van het fietsen in Rotterdam. Op zich goed nieuws natuurlijk, maar niet als je je trein wilt halen.

Zowel de stalling onder het Stationsplein aan de centrumkant als de fietsenrekken aan de achterkant staan op doordeweekse dagen aan het begin van de ochtendspits propvol. Dat is het moment waarop veel Rotterdammers hun fiets bij het station parkeren, terwijl veel fietsen van treinreizigers van buiten Rotterdam nog niet zijn opgehaald.

En als je dan ten einde raad je fiets maar tegen een lantaarnpaal zet of net naast de officiële stallingsplekken, dan heb je kans dat hij doodleuk wordt weggeknipt door een overijverige stadswacht. Je mag je eigen fiets dan aan het eind van de dag aan de andere kant van de stad komen ophalen: bij het Fietspunt Alexanderpolder. Met als bonus een boete van €20.

Rotterdam heeft als ambitie om fietsstad van Nederland te worden. Maar wat er op dit moment rond het Centraal Station gebeurt is meer een vorm van fietsertje pesten. Zolang er nog geen goede oplossing is, moet stadstoezicht zich vooral richten op al die fietswrakken en langparkeerders.

Als Rotterdam de ambitie van fietsstad waar wil maken, dan zal er bij het station zo snel mogelijk een extra fietsenstalling bij moeten komen. Misschien zelfs wel twee. Aan de voorkant van het station is daar aan de zijkant genoeg ruimte voor. En waarom zouden we niet weer een fietsflat aan de achterkant neerzetten? Tot dat moment moet stadstoezicht direct stoppen met het lukraak wegknippen van foutgeparkeerde fietsen. Fietsers moet je niet wegpesten, maar juist in de watten leggen.

Heb jij ook ideeën over hoe het fietsparkeren bij CS beter kan? Laat het ons weten!