Uitgelicht
Meer brommers naar de rijbaan

Meer brommers naar de rijbaan

Goed nieuws voor alle fietsers in Rotterdam! Aanstaande zaterdag krijgen de bijna 17.000 Rotterdamse eigenaren van een brommer of scooter met geel kenteken een brief van de gemeente. Hierin worden zij attent gemaakt op de regel ‘brommer op rijbaan’. De gemeente wil zo meer Rotterdammers op de hoogte brengen van deze regel én hoopt dat ze die ook naleven

Informeren
Sinds 2015 is de regel dat brommers en scooters met een geel kenteken op de rijbaan rijden voor heel Rotterdam van kracht. Van de bromfietsers houdt bijna twee derde zich aan die regel, maar nog niet iedereen blijkt ervan op de hoogte. Daarom stuurt de gemeente een brief, hangt herinneringsbordjes op en zet voorlichtingsteams in op straat om brommer- en scooterrijders op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Wethouder Pex Langenberg, o.a. Mobiliteit, wil het zo voor iedereen nog veiliger maken in het verkeer.

Veiliger
De maatregel is ingevoerd omdat het veiliger is. Tussen bromfietsers op het fietspad en auto’s gebeuren veel ongelukken. Afslaande automobilisten schatten de snelheid van brommers vaak verkeerd in of zien de brommers volledig over het hoofd. Op de rijbaan is de bromfietser veel beter zichtbaar. En met zijn toegestane snelheid van 45 kilometer per uur past de brommer beter tussen het overige gemotoriseerde verkeer. Voor fietsers is het ook veiliger. In de praktijk gebeuren veel ongelukken tussen bromfietsers en fietsers door het grote snelheidsverschil. Inhalen op de soms krappe fietspaden leidt dan al snel tot aanrijdingen.

Fietspad alleen voor fietsers
Fietspaden zijn alleen voor fietsen en bromvoertuigen met een blauw kenteken (zoals snorfietsen). Brommers en scooters met een geel kenteken mogen hier binnen de bebouwde kom niet rijden. Zij maken overal gebruik van de rijbaan. Dus ook op de grotere doorgaande wegen als de Coolsingel en Erasmusbrug. Wie met scooter met een geel kenteken of brommer toch op een fietspad rijdt, riskeert een boete van € 95. De politie controleert regelmatig op naleving van de regel. Meer informatie over deze maatregel vind je hier op de site van de gemeente.