Uitgelicht
Meer gratis plekken in ondergrondse fietsenstalling

Meer gratis plekken in ondergrondse fietsenstalling

De ondergrondse fietsenstalling bij Centraal Station heeft plek voor meer dan 5.000 fietsen. Toch staat het gratis deel regelmatig vol, terwijl de betaalde stalling van de NS nog genoeg plek heeft. Daarom worden 400 betaalde plekken ‘omgezet’ naar 400 gratis plekken. Daarvoor wordt de glazen wand tussen de twee stallingen verplaatst. De verbouwing gaat op 22 mei van start.

Grote fietsen
Uit onderzoek via ons platform bleek ook dat jullie behoefte hebben aan meer plek voor grote fietsen. Bijvoorbeeld bakfietsen of fietsen met een kratje voorop. Daarvoor is nu een apart vak bij de entree van de stalling, maar er staan vaak gewone fietsen tussen. In de zomer worden gewone rekken vervangen door 300 rekken voor speciale fietsen. Deze zijn iets breder. Hierdoor kunnen mensen hun speciale fiets beter kwijt.

Werkzaamheden
De verbouwing vindt plaats tussen 22 mei en 12 juni. Tijdens deze drie weken heb je als fietser niet zoveel hinder van de werkzaamheden. In het betaalde deel worden rekken afgezet, om later deel te gaan uitmaken van het gratis deel. Verder kun je gewoon je fiets blijven parkeren.

Registratiesysteem
Deze zomer wordt ook het systeem dat registreert hoe lang fietsen in de stalling staan, nagekeken en aangepast. De palletjes in sommige rekken zijn kapot. Hierdoor geven de borden aan dat er plek is, terwijl dat niet het geval is. Met het plaatsen van rekken voor grote fietsen en de reparatie van dit systeem behoren irritaties van zoekende fietsers hopelijk tot het verleden.

Ondertussen aan de noordzijde
De gemeente is samen met NS en Prorail op zoek naar ruimte voor meer fietsenrekken. Er zouden op termijn 2.700 plekken bij moeten komen. Hierdoor kunnen er in totaal zo’n 4.500 fietsen staan. Voor die ruime verdubbeling is aan de noordzijde weinig ruimte. Daardoor kost het onderzoek wat meer tijd. Het doel is dit jaar een oplossing te vinden.