Uitgelicht
Hoera, meer groen licht voor fietsers!

Hoera, meer groen licht voor fietsers!

Update fietsplan ‘Fietsen heeft voorrang’

Vaker groen licht voor fietsers is een van de actiepunten uit het Fietsplan ‘Fietsen heeft voorrang’. Niet voor niets, want fietsers vinden, en dat lieten jullie ons ook weten, dat ze te lang moeten wachten bij verkeerslichten. De verkeersregelkundigen van de gemeente hebben dan ook niet stilgezeten. De afgelopen maanden hebben ze vele verkeerslichten fietsvriendelijk gemaakt. En er komen nog meer verbeteringen aan!

Bram Klemann, Verkeersregelkundige van de gemeente Rotterdam: “In september hebben we via fietsfan010 gevraagd waar je als fietser lang moet wachten. We kregen 35 locaties door, buiten de drukke fietsroute tussen de Schiekade en het Wilhelminaplein. Daarover kregen we uiteraard ook reacties en die pakken we sowieso mee tijdens de werkzaamheden die gepland staan voor de komende jaren.” Bram is alle 35 locaties gaan bekijken. Voor enkele klachten valt de situatie niet te verbeteren, maar op andere locaties is volgens hem zeker winst te boeken. Hij heeft dan ook op al tien plekken verbeteringen doorgevoerd. Enkele voorbeelden:

Tegelijk met auto’s in dezelfde richting
Fietsers vanuit Kralingen richting Blaak moeten oversteken over de Mariniersweg. Ze vinden dat ze hier te lang moeten wachten. Dat kwam doordat de rechtsafslaande auto’s tegelijkertijd groen kregen met de rechtdoorgaande auto’s. De fietser kwam vaak net wat later dan de rechtsafslaande auto, en moest daardoor wachten. Door een gewijzigde instelling krijgt de fietser nu groen wanneer de rechtdoorgaande auto dit ook heeft. Soortgelijke verbeteringen worden op meer plekken in Rotterdam gedaan.

Bij reconstructie extra oversteek
Soms ontbreken oversteken bij kruispunten met verkeerslichten, die wel door fietsers worden gebruikt. “Bij de reconstructies van kruispunten bekijken we steeds of we extra oversteken voor fietsers kunnen maken”, geeft Bram aan. “Dat hebben we kort geleden ook voor het Stieltjesplein gedaan. Sinds oktober kun je vanuit de Nassaukade naar de Stieltjesstraat rijden. Iets wat daarvoor niet mogelijk was.”

Standaard groen in plaats van rood
De fietsroute via het Noordereiland en de Willemsbrug wordt goed gebruikt. Ook hier heeft Bram bekeken hoe de fietsers sneller kunnen doorrijden. Bij het kruispunt Brugweg – Prins Hendrikkade stond het verkeerslicht voor fietsers standaard op rood. Dit zorgde er vaak voor dat fietsers onnodig moesten wachten. “Je kreeg alleen groen als je op het knopje drukte, terwijl er geen verkeer van of naar de rustige Prins Hendrikkade was.” De ‘standaard’ voor het verkeerslicht voor fietsers is op groen gezet, zodat fietsers alleen nog maar hoeven te wachten als er daadwerkelijk kruisend verkeer is.

Komende tijd
Deze verbeteringen waren snel door te voeren. Andere verkeerslichten kosten wat meer moeite. Bijvoorbeeld omdat ze volledig opnieuw geprogrammeerd moeten worden, wat vrij kostbaar is. “Maar het goede nieuws is dat de we de meeste klachten kunnen oplossen tijdens geplande werkzaamheden.” Ons is het in ieder geval duidelijk, Bram Kemann maakt zich sterk voor de fietser die wil doorrijden! Hij gaat dan ook door met het fietsvriendelijker afstellen van de verkeerslichten. Dit is ook een afspraak die de gemeente heeft gemaakt met de Fietsersbond.

Ken je als fietser nog meer knelpunten bij verkeerslichten? Mail ze dan naar Bram: b.klemann@rotterdam.nl