Uitgelicht
Minder paaltjes, eilandjes en scherpe bochten

Minder paaltjes, eilandjes en scherpe bochten

Update fietsplan ‘Fietsen heeft voorrang’

Fietsers veilig en snel laten doorfietsen, daar wordt hard aan gewerkt door de gemeente. Regelmatig worden obstakels van fietspaden gehaald. Eind 2018 moeten 200 verwijderde obstakels op die teller staan.

Obstakels
Er zijn verschillende soorten obstakels: eilandjes in het wegdek, rood-witte paaltjes, scherpe slingerbochten en andere vreemde voorwerpen op of in het fietspad. Veel daarvan zijn ooit aangebracht om te voorkomen dat automobilisten de fietspaden als sluiproute gebruiken. Om de autorijbaan te scheiden van het fietspad. Of om de snelheid van al het verkeer bij kruispunten te verminderen. Fietsers willen nog wel eens tegen deze obstakels aanbotsen of uit de bocht vliegen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

23 plekken aangepakt
De gemeente heeft met o.a. de Fietsersbond vorig jaar obstakels in kaart gebracht. Met die lijst onder de arm is ‘team fiets’ op pad gegaan. Welke obstakels kunnen inderdaad weg en welke – om veiligheidsredenen – niet en voor welke obstakels kan er een alternatief worden verzonnen? Uiteindelijk zijn vorig jaar 23 locaties aangepakt in Feijenoord, Charlois, IJsselmonde, Centrum, Noord en Delfshaven.” Een overzicht vind je hier.

Ommoord en Alexanderpolder
Ook dit jaar worden volop obstakels weggehaald. Onder meer op zo’n tien locaties in Ommoord en Alexanderpolder. En de gemeente onderzoekt in IJsselmonde de bochten in het fietspad nabij het Shell-station op de Adriaan Volkerlaan.

Geef ze door
Eind 2018 wil de gemeente dus die 200 obstakels verwijderd hebben. Dit staat ook als actiepunt in het fiets- en verkeersveiligheidsplan. Weet jij nog obstakels op fietspaden, geef deze door aan Pascal Mooijman, projectleider gemeente: pjc.mooijman@rotterdam.nl. Hij gaat ze dan zeker onderzoeken en – als het even kan – wegwerken!