Uitgelicht
Nieuw experiment: Waarom fiets jij telefoonvrij?

Nieuw experiment: Waarom fiets jij telefoonvrij?

Op de Burgemeester van Walsumweg is de gemeente gisteren gestart met een experiment tegen afleiding van de mobiele telefoon op de fiets. Het is een van de vier proeven waarmee de gemeente probeert fietsers tot ander gedrag te verleiden.

Aanleiding is een jaarlijkse enquête over fietsen. Rotterdammers geven het fietsen in hun stad een zeven als rapportcijfer. Tegelijkertijd geven ze al twee jaar aan dat zij zich ergeren aan het gedrag van medefietsers. De gemeente probeert nu met allerlei experimenten of fietsers tot veiliger en prettiger gedrag te bewegen zijn, zodat Rotterdam voor iedereen een aantrekkelijke fietsstad blijft.

Waarom fiets jij telefoonvrij?
Fietsers op de Burgemeester van Walsumweg zien de vraag ‘Waarom Fiets Jij Telefoonvrij?’. De gemeente wil fietsers niet vertellen waarom ze telefoonvrij moeten fietsen, maar wil ze hier zelf over laten nadenken. Om de aandacht van het mobieltje af te leiden rijden fietsers eerst over ribbels. Daarna zien ze de vraag en borden van fietsers die hun een reden geven om telefoonvrij te fietsen: voor het uitzicht, het plezier, de ontspanning en de veiligheid. Bij deze borden zijn objecten te zien die de motivatie van de fietsers ondersteunen, zoals een foto van de Markthal (uitzicht), een lijnenspel (plezier), een bankje (ontspanning), een kapotte fiets en een tekening van een kapotte smartphone (veiligheid). Tot eind september evalueert de gemeente deze proef.

telefoonvrij

Uitgevoerde en toekomstige experimenten
Dit is het derde experiment. De twee voorgaande gingen over door rood fietsen en spookfietsen. Het experiment over door rood fietsen vond plaats in juni op het Eendrachtsplein. Daar nam door opgehangen borden het door-rood-fietsen met bijna de helft af. Het tweede experiment over spookfietsen vond plaats in juni en juli op de Erasmusbrug. De interventies op de brug leidden tot bijna 50 minder spookfietsers per dag. Later dit jaar volgt een experiment om het fietsen met verlichting te bevorderen. Daarna besluit de gemeente of deze interventies voor herhaling vatbaar zijn.