Uitgelicht
Nog meer Rotterdammers op de fiets

Nog meer Rotterdammers op de fiets

Dat is het doel van de Fietskoers 2025. Een plan waarmee de fiets nog prominenter in het stadsbeeld komt.

Rotterdam staat voor grote uitdagingen: de stad groeit, ruimte wordt schaarser, economie verandert en de stad moet gezonder worden. De fiets zal daarbij een belangrijke rol spelen. Hoewel de auto dominant lijkt in Rotterdam, verplaatst men zich toch voornamelijk lopend, fietsend of met het openbaar vervoer. Dagelijks leggen fietsers in Rotterdam wel één miljoen kilometer af, dat is 27 keer de wereld rond! Alle reden dus om fietsers in Rotterdam serieus te nemen.

Fietskoers 2025

Om de stad bereikbaar en gezond te houden, is een mobiliteitstransitie nodig. De rol van de fiets is vastgelegd in de Fietskoers 2025. Hierin komen activiteiten aan bod die voorzieningen en veiligheid verbeteren en fietsen stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking met werkgevers en organisaties die fietsen hoog in het vaandel hebben. Of aan de verbreding van fietspaden en het vergroten van het fietsnetwerk.

Kennis en ervaring wordt in een regionale samenwerking gedeeld om zo ook van andere gemeenten te leren. Ook zal er meer ingezet worden op extra handhaving van fietsparkeren en wordt er geïnvesteerd in kennis op het gebied van fietsdata en -innovatie.

De plannen voor de komende jaren

De komende periode gaat de gemeente Rotterdam aan de slag. Er worden brede, veilige fietspaden aangelegd en schoolomgevingen worden veiliger gemaakt. Verkeerslichten worden beter afgesteld om de verkeersdoorstroming voor fietsers te verbeteren. Ook realiseert de gemeente meer fietsparkeerplekken bij o.a. Rotterdam CS, Station Alexander, in de wijk Blijdorp, Coolhaven en op het Noordereiland. Op scholen gaat de gemeente aan de slag met fietsstimulering en verkeersveiligheid. Met het verkeersmenu en de inzet van fietsdocenten streeft Rotterdam ernaar dat in 2022 alle kinderen uit groep 7 fietsexamen doen.

Vanuit Fietsfan010 volgen we de ontwikkelingen en houden we jullie op de hoogte van de acties en resultaten.