Uitgelicht
Nog sneller door de stad!

Nog sneller door de stad!

De gemeente neemt geen halve maatregelen als het gaat om fietsen in Rotterdam! Want we kunnen inmiddels steeds beter doorfietsen. De afgelopen maanden heeft de gemeente de verkeerslichten op nog eens 11 kruispunten fietsvriendelijk gemaakt. Heb jij het al gemerkt?

Meer groen
Vaker groen licht is een van de actiepunten uit het gemeentelijk fietsplan. Vorig jaar september hebben jullie voor, na en tijdens het twitterdebat met de wethouder massaal laten weten waar je te lang staat te wachten. Al vrij snel kon de gemeente op 10 plekken in de stad verbeteringen doorvoeren. Maar daar bleef het niet bij. Sinds maart zijn nog eens 11 kruispunten aangepakt.

Voorrang voor fietsers
Bij het kruispunt Westblaak/Karel Doormanstraat krijgen fietsers die komen van de Coolsingel nu een voorkeursbehandeling. Wanneer er grotere groepen fietsers zijn, blijft het licht voor hen langer op groen staan, zodat ze niet hoeven te stoppen. Dit is goed te zien op het filmpje dat is gemaakt door Bram Klemann, een van de verkeersregelkundigen van de gemeente.

Zonder tussenstop 
Oversteken gaat bij veel kruispunten in etappes; je hebt een stuk voor en een stuk na de middenberm. Bij de grotere kruispunten kan het zijn dat je halverwege moet wachten omdat het verkeerslicht op rood staat. Bij het kruispunt Abram van Rijckevorselweg/Burgemeester Oudlaan is de instelling van de verkeerslichten aangepast. Fietsers kunnen nu gegarandeerd zonder tussenstop de Abram van Rijckevorselweg oversteken.

Groen, groener, groenst
Fietsers vragen geregeld om ‘standaard op groen’ en ‘tegelijk groen met rechtdoor gaande auto’s’. Bij ‘standaard op groen’ hoef je als fietser niet te stoppen voordat de verkeerslichten op groen springen, maar staan ze standaard op groen als er geen kruisend verkeer is. Bij ‘tegelijk groen met rechtdoor gaande auto’s’ ben je als fietser eerder aan de beurt om groen te krijgen dan de rechts afslaande auto’s. Deze twee maatregelen zijn doorgevoerd op de kruispunten: Goudsesingel/Pompenburg, Stadionweg/Noorderhelling, Strevelsweg/Motorstraat, Strevelsweg/Veldstraat, Zuiderparkweg/Slinge, Dordtselaan/Strevelsweg, Reeweg/Antonie Bodaanweg en Reeweg/Waalhavenweg.

Korter wachten
Bij het Breeplein moest je bij de fietsoversteek richting het Stadionviaduct lang wachten. Door een andere instelling van de verkeerslichten is de wachttijd verkort.

Mail Bram 
En het laatste goede nieuws hierover is dat de gemeente doorgaat met het verbeteren van de verkeerslichten voor fietsers. Heb je een suggestie? Laat het Bram dan weten via: b.klemann@rotterdam.nl