Uitgelicht
Ook in Rotterdam goed te doen: alle fietsers tegelijk groen

Ook in Rotterdam goed te doen: alle fietsers tegelijk groen

Vanaf 14 november krijgen alle fietsers op het kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg tegelijk groen licht. Wat betekent dit? Nou, dat je allemaal tegelijk mag oversteken, zelfs diagonaal als je dit zou willen. Het idee werd al eerder getest, maar werd binnen enkele minuten ook weer afgeblazen.  De gemeente doet nu opnieuw een poging. Want het idee is goed, en als Groningse fietsers dit kunnen, dan de Rotterdamse fietsers toch zeker ook?

Bij ‘Alle fietsers tegelijk groen’ krijg je als fietser de groene go tijdens het rode licht voor het overige verkeer. Je kunt hierdoor sneller en veiliger oversteken. Als je linksaf wil slaan hoef je niet langer twee keer te wachten voor het verkeerslicht. Bovendien kom je niet meer in de dode hoek van een afslaande (vracht)auto of bus. De kans op zware ongevallen wordt dus kleiner. In Groningen waar ze deze regeling kennen op 28 kruispunten, zijn sinds de invoering in 1989 geen dodelijke ongevallen meer geweest.

Proef
‘Alle fietsers tegelijk groen’ werd vorig jaar ingevoerd op de kruising Admiraal de Ruyterweg – Jonker Fransstraat. Het experiment werd binnen enkele minuten gestaakt, omdat twee keer fietsers op elkaar botsten. De gemeente heeft onderzocht was er mis ging, samen met experts uit de gemeente Groningen en Enschede. De oorzaak wordt gezocht in de vele journalisten die bij de start van het experiment op het kruispunt waren. Dit zorgde voor afleiding van de fietsers. In andere steden wordt ‘alle fietsers tegelijk groen’ succesvol toegepast. De gemeente staat daarom nog steeds achter het idee en heeft alle vertrouwen dat de Rotterdammers dit ook kunnen.

Geen voorrangregels 

Voor de Rotterdamse fietser is het wel even wennen, want volgens
het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens gelden er geen voorrangsregels bij ‘Alle fietsers tegelijk groen’. Je hebt dus geen voorrang meer als je van rechts komt. De gemeente raadt daarom aan dat fietsers elkaar meer de ruimte geven en, als het even kan, ook hun hand uit te steken. Om je te helpen, vertellen voorlichtingsteams bij het kruispunt twee weken lang hoe het werkt. Ook zijn borden opgehangen. De ervaring met ‘Alle fietsers tegelijk groen’ in andere steden is dat fietsers binnen een maand of twee gewend zijn.

Fietsvriendelijk
Het wachten bij verkeerslichten is een van de grootste ergernissen van fietsers. Daarom zorgt de gemeente dat de verkeerslichten fietsvriendelijker worden afgesteld. Deze maatregel komt voort uit het fietsplan, waarmee de gemeente het fietsen in Rotterdam wil stimuleren en prettiger wil maken.