Uitgelicht
Weg met die obstakels

Weg met die obstakels

Fietsfans bedankt!

Gemeente Rotterdam verwijderde ook dit jaar weer obstakels van de fietspaden. Waarom? Om het fietsen in de stad nog prettiger en veiliger te maken. Dankzij jullie werden er dit keer op 27 plekken in Alexanderpolder en Overschie meer dan 40 obstakels weggehaald.

Obstakels zijn bijvoorbeeld eilandjes in het wegdek, rood-witte paaltjes of scherpe bochten. Veel daarvan zijn ooit aangebracht om te voorkomen dat automobilisten de fietspaden als sluiproute gebruiken, de autorijbaan te scheiden van het fietspad of om de snelheid van al het verkeer bij kruispunten te verminderen. Fietsers willen nog wel eens tegen deze obstakels aanbotsen of uit de bocht vliegen.

Fietsfans denken mee
De Fietsersbond en toenmalige deelgemeenten hebben in 2015 meegeholpen met een inventarisatie van de obstakels. Pascal Mooijman, projectleider gemeente: “Maart 2016 hebben we de fietsers zelf benaderd. We vroegen via de online fietscommunity fietsfan010 van welke obstakels zij last hadden. We kregen maar liefst 70 meldingen binnen. Sommige obstakels hadden we al in beeld of werden meerdere keren genoemd. Uiteindelijk zijn 20 nieuwe obstakels op de lijst beland.”

27 aangepakt
De lijst wordt gebied voor gebied ‘afgewerkt’. Dit jaar zijn 27 locaties in Alexanderpolder en Overschie aangepakt. ”We kijken steeds: wat kan weg, wat moet – omwille van de veiligheid – blijven staan? Sommige paaltjes die echt noodzakelijk zijn, hebben we juist zichtbaarder gemaakt.” Met de 23 locaties die in 2015 zijn aangepakt, staat de teller nu op 50 locaties. Goed voor in totaal 88 verwijderde obstakels.

Geef door
Eind 2018 wil de gemeente 200 obstakels verwijderd hebben. Dit staat ook als actiepunt in het fiets- en verkeersveiligheidsplan. Dus weet jij nog een obstakel op het fietspad? Geef het dan weer direct door aan Pascal Mooijman: pjc.mooijman@rotterdam.nl.