Uitgelicht
Samen in de juiste versnelling!

Samen in de juiste versnelling!

Jaarverslag Rotterdam Fietst 2016

Gezondheid, economie en luchtkwaliteit; meer fietsen verbetert de stad op allerlei belangrijke vlakken. Een derde van de Rotterdammers geeft aan te merken dat fietsers steeds meer een voorrangspositie krijgen. De gemeente heeft in 2016 dan ook veel gedaan om de stad aantrekkelijker te maken voor fietsers.

Op 30 kruispunten zijn de verkeerslichten fietsvriendelijker afgesteld. Innovatieve snufjes bij verkeerslichten, zoals de warmtesensor, leveren fietsers flinke tijdswinst op. Op 32 fietspaden zijn tientallen paaltjes, eilandjes en andere obstakels verwijderd, zodat fietsen er nog comfortabeler wordt. Fietspaden en -stroken zijn verbeterd en nieuw aangelegd, een nieuwe stalling aan de Blaak is opengegaan en in verschillende fietsenstallingen zijn buggy’s te leen. Ook is het aantal OV-fietsen bij de metrostations uitgebreid. Alle verbeteringen kun je nu inzien via de overzichtelijke miniwebsite of in het uitgebreide jaarverslag ‘Rotterdam fietst 2016: Samen in de versnelling’.

Gratis kinderfietsen
Maar ook voor dit jaar staan er een flink aantal acties op stapel. De drukke Noord-Zuidroute krijgt bredere paden en grotere wachtplekken bij de verkeerslichten. Er komt een nieuw fietsveer tussen Charlois en Katendrecht. In samenwerking met de ANWB komen er gratis fietsen voor kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen.

Meedenken
Rotterdam voert de verbeteringen op fietsgebied nadrukkelijk door naar aanleiding van de wensen en behoeftes van haar fietsers. Hou dan ook dit platform in de gaten, want ook nu en de komende periode kunnen jullie meedenken.

Stem op Rotterdam!
Wethouder Langenberg: “Rotterdam heeft de ambitie de fietsstad bij uitstek te worden. Doe mee aan de verkiezing ‘Fietsstad 2018’ en laat merken of wij op de goede weg zitten.” De Fietsersbond organiseert deze verkiezing. In een online enquête kunnen fietsers hun mening geven over het fietsen in hun stad. Gemeenten kunnen straks zien hoe ze onderling presteren op bijvoorbeeld hun fietspaden en fietsenstallingen en van beter scorende gemeenten leren. Wethouder Langenberg: “Alle input is dan ook meer dan welkom!”

Fietsers, niet-fietsers; iedereen kan tot en met 31 mei een stem op Rotterdam uitbrengen op www.fietsstad2018.nl en steun de stad om fietsers nog meer voorrang te kunnen geven. Stemmers maken daardoor bovendien twee keer kans op een fiets: een e-bike van de Fietsersbond en een fietsfan010-fiets. Begin volgend jaar wordt de winnaar van de verkiezing bekendgemaakt.