Uitgelicht
Scholieren steken sneller over dankzij warmtesensor

Scholieren steken sneller over dankzij warmtesensor

Rotterdam heeft nu een tweede kruispunt van een warmtesensor voorzien. Grote groepen scholieren op de fiets steken sneller het Kreekhuizenplein over.

 

Kreekhuizenplein
Op het Kreekhuizenplein steken veel jongeren in groepjes over. Ze zijn onderweg naar de nabij gelegen school. De warmtesensor meet aan de hand van lichaamswarmte of fietsers het kruispunt naderen. Zijn dit er veel, dan geeft het verkeerslicht langer groen. De scholieren kunnen met de hele groep doorfietsen. Sinds de plaatsing van de warmtesensor in november krijgen de fietsers niet alleen langer groen, maar ook eerder groen dan de andere verkeersdeelnemers. Dat schiet lekker op! Kreekhuizenplein is het tweede kruispunt met een warmtesensor, eerder is er ook een op het druk befietste Churchillplein geplaatst.

 

Experimenten
Om de wachttijd voor fietsers korter te maken, experimenteert de gemeente sinds een jaar of twee met verkeerslichten. De succesvolle innovaties, zoals de regensensor, de groenvoorspeller, de FLIP en nu dus ook de warmtesensor, worden uitgebreid in de stad. Verkorting van de wachttijd is een van de 29 actiepunten uit het fietsplan, waarmee de gemeente Rotterdam aantrekkelijker wil maken voor fietsers.

 

Dat de scholieren op het Kreekhuizenplein sneller kunnen doorrijden, is hieronder goed te zien.