Uitgelicht
Een stickerfietstocht met Tessa Biemans

Een stickerfietstocht met Tessa Biemans

Wanneer het stoplicht net op rood springt en je kijkt wat om je heen, dan zie je soms plots een klein kunstwerkje dat op de paal van een verkeerslicht geplakt zit. Je vindt ze door heel Rotterdam. Het doel van deze stickers? Gewoon, plezier brengen.

Ze gaan over achtergebleven lensdoppen, stevig knuffelende collega’s of over een koninklijke beer die rebels zijn slaapshirt ook overdag aantrekt. De kleine verhaaltjes zorgen vaak voor een lach op de gezichten van de passerende fietsers. En dat is ook precies de bedoeling van de Rotterdamse kunstenaar Tessa Biemans (31). Voor iedereen die ook eens zin heeft in een kunstzinnige, filosofische en grappige tocht hebben we een fietsroute langs haar werk samengesteld.

Het kan zijn dat de stickers in de tussentijd verdwijnen. Ontdek je een nieuwe? Laat het ons even via Facebook, Instagram of Twitter weten, dan voegen we hem aan de onderstaande route toe. Verhalen verteller Tessa Biemans woont op Zuid, maar fietst vaak naar het centrum. Dus wie weet waar de volgende stickers worden gevonden!

Start in het centrum

We starten de route midden in het hart van Rotterdam bij Hofplein. Na een rondje om de rotonde moeten we concluderen dat de kleine kunstwerkjes op deze plek helaas zijn verdwenen (maar wellicht komt daar binnenkort weer verandering in). Door richting het Rotterdam Centraal. We fietsen de Westersingel af en kijken bij de kruising naast het Eendrachtsplein of we hier meer geluk hebben, maar helaas. Toch is het zoeken naar de stickers met de heerlijke middagzon op ons geen straf.

De weg gaat verder omhoog, langs de Westersingel. De koude wind kondigt de herfst aan. We rijden langs de Kunsthal, maar besluiten onze zoektocht naar kunst toch nog even buiten voort te zeten. Eenmaal bij het drukke kruispunt bij Leuvehaven is het raak. Terwijl vele fietsers staan te wachten om over te steken, worden zij vergezeld door drie kleine beertjes die vrolijk zwaaien vanuit Le Boat. We passeren de sticker om even van het uitzicht te genieten op de Erasmusbrug.

Sticker op verkeerspaal met beertjes in boot

Aan de andere kant bij de Wilhelminakade vinden we Maria. Ze kijkt met een starre blik op de fietsers neer. We kunnen de artistieke aantrekkingskracht van het fotomuseum niet weerstaan en onderbreken de route kort voor de tentoonstelling Lust For Life van Ed van der Elsken (een aanrader voor wie nog niet is geweest).

Sticker door Tessa Biemans

Terug op de fiets, vinden we misschien wel de grappigste van alle stickers.

De brug valt toch altijd weer een beetje tegen wanneer je hem vanaf de zuidkant befietst. We sjezen naar beneden en worden daar opgewacht door een filosofische mevrouw die ons met diepe woorden toespreekt.

Met de zon in de rug fietsen we over de Schiedamsedijk en slaan even af voor een versnapering op de Witte de With. Hoog op de paal, onder het stoplicht, spreekt een bijzonder paard ons kort toe.

Eenmaal terug op onze route rijden we naar de Coolsingel, waar we bij de kruising met Blaak een beertje aantreffen. Boven hem kijkt een kat nieuwsgierig naar beneden. Wat de beer precies aan het doen is, is niet duidelijk. Misschien schrijft hij of misschien tekent hij een nieuw kunstwerkje.

Bij de volgende kruising, die van de Meent en de Coolsingel vinden we de laatste sticker op deze route. De hoekjes beginnen al wat los te laten, maar gelukkig is hij er nog.

Nieuwsgierig naar de maakster? Lees dan hier het interview met haar in AD Rotterdam of met Open Rotterdam. Meer fietsnieuws? Bekijk dan onze nieuwspagina.

Reageer

1 reactie on “Een stickerfietstocht met Tessa Biemans”

  1. Tineke Biemana schreef:

    Zoooo trots op Tessa Biemans (mijn nichtje♥️)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *