Uitgelicht
Gobike komt naar Rotterdam

Gobike komt naar Rotterdam

En fietsfan010 kreeg een primeur

De hypermoderne deelfiets van Gobike is vanaf 2016 ook te vinden in Rotterdam. Fietsfan010 kreeg de primeur en liet de fietsen uitproberen door twee fietsfans.

Eind 2017 zijn op 20 locaties in de stad ruim 500 elektrische fietsen met ingebouwde tablet beschikbaar. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar de deelfietsen van Gobike op grote schaal worden geïntroduceerd. Het nieuwe deelfietsen-systeem past helemaal bij de ambitie van de gemeente voor een betere fietsstad en is een van de maatregelen voor gezondere lucht in Rotterdam.

De fietsen komen onder meer te staan bij musea en andere toeristische attracties en knooppunten van openbaar vervoer. Superhandig voor zowel bewoners, als ook toeristen en forensen. Je kunt de fiets namelijk bij alle stallingsplekken ophalen en/of terugzetten. Je hoeft dus niet terug naar je beginpunt. Daarmee is de fiets zeer geschikt voor korte ritjes in de stad van A naar B, maar dankzij de elektrische trapondersteuning ook voor langere fietstochten.

Aanmelden, navigeren en betalen
Om een Gobike te huren, moet je je als gebruiker registreren. Dat kan makkelijk via internet of de ingebouwde tablet op de fiets. Op de website van Gobike is te zien hoeveel fietsen beschikbaar zijn en waar ze staan. Vooraf reserveren van de fiets is mogelijk. Terugzetten kan in elk gewenst fietsenrek van Gobike en afrekenen gaat vooralsnog met de creditcard. In de beginfase, waarbij er op kleine schaal getest wordt, gaat het om € 2,50 per twee uur. Verder haalt de Gobike met trapondersteuning 24 kilometer per uur en is de tablet voorzien van navigatie inclusief toeristische informatie.

Introductiejaar
Gobike wil in 2016 op kleine schaal proefdraaien met de fietsen. De gemeente helpt Gobike met het vinden van goede locaties voor de fietsenrekken. In 2017 komen steeds meer fietsen in de stad te staan, tot ongeveer 500 fietsen op twintig plekken. De drie daarop volgende jaren verwacht Gobike te groeien tot 2.000 fietsen op ongeveer 150 locaties. Tijdens het proefdraaien wordt getest welke locaties geschikt zijn en worden andere manieren om te betalen getest en ingevoerd. Daarvoor wil Gobike een beroep doen op fietsers uit Rotterdam, dus hou onze website en social media in de gaten!