Uitgelicht
Welk fietspad is voor jou te donker?

Welk fietspad is voor jou te donker?

Help de gemeente slecht verlichte fietspaden te inventariseren

Je vertrekt in het donker en komt weer in het donker thuis. Jawel, de echte herfstachtige dagen zijn weer aangebroken! Goede verlichting op je fiets mag dan belangrijk zijn, maar uiteraard moet ook de verlichting op straat in orde zijn. Op verzoek van de Fietsersbond is fietsverlichting één van de actiepunten geworden in het fietsplan van de gemeente. Tijd voor de gemeente om de verlichting op de fietspaden en wegen met aparte fietsstroken extra te inspecteren. En jouw input is welkom!

Verlicht Rotterdam

Want ook al zijn veel van de fietspaden goed verlicht, het kan zijn dat jij het net even anders ervaart. Of misschien ontbreekt er zelfs verlichting. Denk bijvoorbeeld aan die goed verlichte gedeelde weg, die voor fietsers overgaat in dat te donkere fietspad of aan die schemerige fietstunnel. Maar ook aan begroeiing die de straatverlichting mogelijk hindert, plekken waar je wordt verblind door tegemoetkomend verkeer en plekken waar reflectoren langs het fietspad nuttig zouden zijn. We horen het allemaal graag.
Let op! De Rotterdamse parken en bossen worden meestal niet verlicht om beschermde dieren, zoals vleermuizen, niet te storen en om energie te besparen. Blijkt er toch behoefte aan meer verlichting op deze plekken, dan gaat de gemeente op zoek naar alternatieven.

Wat kun jij doen?

Hoe duidelijker de informatie, hoe sneller wij de aanbevelingen kunnen overdragen aan de gemeente. Laat ons dan ook weten welke fietspaden jij als te donker ervaart. Vertel ons:

1. De straat waar het fietspad ligt.
2. Nadere aanduiding: ter hoogte van huisnummer, kilometerpaaltje of een ander herkenbaar punt (een bepaald gebouw bijvoorbeeld).
3. Als het even kan met een foto van de donkere plek erbij.

Dat kan onder dit artikel, via een mailtje aan info@fietsfan010.nl of door een reactie te plaatsen onder de berichtjes op onze social media. Reageren kan tot 30 november.

Vervolg
De gemeente zal vervolgens de straat op gaan om de plekken te inspecteren en om te bepalen welke oplossing het beste past. Uiteraard moeten ze ook rekening houden met een bepaald budget en daarbij helpt dan ook weer jullie input en de input die ze via de Fietsersbond zullen ontvangen. Want worden plekken meerdere keren genoemd, dan krijgen die sneller voorrang. Begin 2018 bepaalt de gemeente de locaties waar de verlichting kan en zal worden verbeterd. Uiteraard laten we jou via dit platform weten wat er gaat gebeuren.

Alvast bedankt voor je melding!

Reageer

11 reacties op “Welk fietspad is voor jou te donker?”

 1. Anne schreef:

  Schiedamseweg zuidkant in zijn geheel! Erg donker en ook slecht wegdek, plus voetgangers die geen eigen pad hebben.

  1. Anke van de Vliet schreef:

   Bedankt Anne, we hebben het genoteerd.

  2. fietsfan010 schreef:

   We geven ‘m door!

 2. Leonie schreef:

  De Rijksstraatweg, secundair langs de A13 van Rotterdam naar Delft. Ik fiets er elke dag. Aardedonker (grotendeels onverlicht) vol kuilen en putten, hobbels, ronduit gevaarlijk. Er is geen alternatieve route, helaas…

  1. fietsfan010 schreef:

   Dank voor het doorgeven!

 3. Elsbeth schreef:

  Het fietspad langs de Boszoom (tegenover het Kralingse Bos) is ’s nachts zeer slecht verlicht en ter hoogte van het Hertenkamp ontnemen de bosjes tussen de openbare weg en het fietspad ook nog zicht daarop. Zeer onveilige situatie.

  1. fietsfan010 schreef:

   Bedankt, we geven het door!

 4. Kees Van Malssen schreef:

  Het fietspad door het Schiebroekse pad is natuurlijk niet verlicht ivm de dieren die daar leven. Snap ik en kan ik goed mee om. Maar het zou erg helpen als daar een paar reflectiepaaltjes staan zodat je (uiteraard goede) fietslamp ze aanlicht. Vooral ter hoogte van zijpaden, zodat je extra alert bent op juist die punten.

  1. fietsfan010 schreef:

   Hi Kees, dank voor deze input! Dit gaat uiteraard ook mee in onze lijst met feedback aan de gemeente.

 5. Pieter Kuiper schreef:

  Een algemene vraag: Wat zijn de regels voor straatverlichting voor wegen waar auto’s rijden in de stad? Bijvoorbeeld hoeveel lux moet er terecht komen op het asfalt voor auto’s in de stad? Zijn er ook regels voor de belichting van fietspaden en fietsstroken?
  Is het een idee om bij nieuwe en te vervangen verlichting uit te gaan van de zwakste verkeersdeelnemers? Dus eerst de allerfelste verlichting bij oversteekplaatsen. Daarna iets minder felle voor fietsstroken. Daarna nog minder felle voor fietspaden en het minst felle voor auto’s? Die hebben per slot van rekening heel goede eigen verlichting waar allerlei verplichtingen aan verbonden zijn.

  1. fietsfan010 schreef:

   Ha Pieter, een antwoord hebben we niet direct, maar het klinkt goed! We nemen het mee in de terugkoppeling aan de gemeente.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *