Uitgelicht
Update – Goeie fietspaden, nog beter dankzij fietsfans

Update – Goeie fietspaden, nog beter dankzij fietsfans

Rotterdam telt zo’n 600 kilometer aan vrijliggende fietspaden en dat is behoorlijk veel, zeker als je het allemaal moet onderhouden. De gemeente voerde in 2016 een comfortmeting uit. Een auto met lasers reed over de fietspaden en registreerde de trillingen die fietsers ervaren als ze over het fietspad rijden. Die data zijn door Danny van Dijk en Steven Bouman van de gemeente geanalyseerd en verwerkt in een meerjarenonderhoudsplan (2017-2019). Maar voordat ze die opleverden vroegen ze ook fietsfans nog om hulp. Data zijn nu eenmaal niet hetzelfde als de beleving van fietsers.

Reacties
In totaal ontvingen ze zo’n 50 reacties. Vier locaties voeren de lijst met problemen aan: Beukelsweg, Mathenesserlaan, Schiedamsedijk en Willem Ruyslaan. De klachten in de gehele lijst variëren van hobbels en scheuren in het asfalt tot aan uitstekende putdeksels en het ontbreken van asfalt. Danny en zijn collega’s hebben niet stilgezeten. De volgende locaties zijn al aangepakt: Beukelsweg, Willem Ruyslaan, kruispunt Colosseumweg/Beukendaal, Kanaalweg naar A. van Stolkweg, Oostplein, Heemraadssingel en Vlietlaan. Diverse fietsfans lieten ons dan ook al weten blij te zijn met de snelle oplossing!


Meerjarenonderhoudsplan

Maar er is meer. Maar liefst 15 locaties die fietsfans noemden voegt de gemeente toe aan het onderhoudsprogramma. Danny: “Wij zijn echt blij met de input van de fietsers. Zij zijn onze ogen op straat.” De meldingen en gepland onderhoud worden tussen nu en 2019 aangepakt.
– IJsselmondse Randweg (start 17 juli a.s.)
– Molenlaan
– Lagelandsepad
– Jasonweg
– Vredenoordkade
– Slaak
– Slinge
– Colosseumweg
– Gordelweg
– Gerdesiaweg
– Stieltjesstraat
– 1e en 2e Middellandstraat
– Kralingse Zoom
– Omgeving Marconiplein
– Kralingse fietspad Boszoom

Wordt vervolgd
Een meerjarenonderhoudsplan heet natuurlijk niet voor niets zo. Een aantal probleemlocaties zijn al aangepakt en een hele reeks staat voor de komende tijd op de agenda. Overige suggesties worden nader onderzocht. Zo ook de Mathenesserlaan en Schiedamsedijk uit de top 4. Daarvoor moet de gemeente bijvoorbeeld opnieuw ter plekke een inspectie uitvoeren, blijkt de klacht meer om het aanpassen van de infrastructuur te gaan dan over het wegdek of moet nog extra informatie verkregen worden via de ‘klager’.

Blijven melden
600 kilometer vrijliggend fietspad is natuurlijk ontzettend veel, het meerjarenonderhoudsplan is flexibel en na 2019 volgt natuurlijk weer een nieuw onderhoudsplan 😊 Dus heb jij in de tussentijd een tip of een klacht over hobbels of scheuren in het wegdek? Blijf die vooral melden via de BuitenBeter-app of via www.rotterdam.nl/meldingen. Samen maken we fietsen in Rotterdam nog fijner!

Foto: Betonnen platen vervangen binnenkort het asfalt op de IJsselmondse Randweg. Zo hebben boomwortels minder kans het fietspad omhoog te drukken.