Uitgelicht
Update fietsplan: Hoe staat het ermee?

Update fietsplan: Hoe staat het ermee?

Projectgroep fietsplan, Gemeente Rotterdam

In juli presenteerde we het voorlopige fietsplan 2015-2018 ‘Fietsen heeft voorrang’. En vroegen we om reacties op het plan, om zo te komen tot een definitieve versie. Die reacties zijn er gekomen, en wel volop. Wat waren de ideeën? En hoe gaat het nu verder met het fietsplan?

Eens
Jullie hebben massaal meegedacht via het fietsfan010-platform. In totaal kregen we maar liefst 578 tips en ideeën aangedragen. Waarvan zo’n 200 stuks via mail door fietsfans, gebiedscommissies en belangengroepen.

Velen van jullie kunnen je vinden in de prioriteiten en actiepunten in het fietsplan. Denk aan meer groen licht voor fietsers bij verkeerslichten. Meer aandacht voor omleidingen op de fietspaden bij bouw- en wegwerkzaamheden en het sneeuwvrij maken van de fietspaden. Verbetering van het drukste fietspad tussen Hofplein en Wilhelminaplein. Leenbuggy’s in de fietsenstallingen. Dit vinden jullie prima actiepunten. Net als wij, denken jullie dat Rotterdam het in zich heeft om een echte fietsstad te worden.

Aanpassingen
Sommige reacties maken dat we het fietsplan op onderdelen gaan aanpassen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:

  • kwaliteit en verlichting van fietspaden;
  • tweerichtingsverkeer op fietspaden;
  • brommers die rijden op fietspaden in plaats van op de rijbaan;
  • het weghalen van weesfietsen;
  • de fietsparkeernorm;
  • de fietsenstalling aan de noordzijde van het centraal station.

Hoe nu verder?
Via fietsfan010 hebben we jullie vooral gevraagd om aan te pakken plekken en situaties. Verkeerslichten waar je lang moet wachten bijvoorbeeld. Of fietspaden die we kunnen verbeteren. Deze plekken en situaties geven we als sterke wens mee aan de projectleiders die het fietsplan gaan uitvoeren.

Vandaag vergadert de raadscommissie Economie, Haven, Mobiliteit en Duurzaamheid over de voorlopige versie van het fietsplan. Na deze openbare vergadering passen we het fietsplan aan. We verwachten en hopen dat het fietsplan in januari wordt vastgesteld. Ondertussen zitten we natuurlijk niet stil! We zijn begonnen met de uitvoering van allerlei zaken om het fietsen in onze stad te verbeteren. De ingebruikname op 24 november van de regensensor is daar een voorbeeld van.

Vragen of opmerkingen
Ook al is het plan straks definitief, we horen nog altijd graag wat Rotterdammers vinden van fietsen in hun stad. Reageren kan via fietsfan010, we lezen mee, maar heb je een directe vraag of opmerking aan de gemeente, stuur die dan naar: @rotterdam of facebook.com/gem.Rotterdam.

kader