Uitgelicht
Fietsen tijdens de donkerste periode van het jaar

Fietsen tijdens de donkerste periode van het jaar

Het weer is guur en regenachtig. De zomer is voorbij en opeens fiets je weer door de duisternis van en naar je werk. Tijdens deze donkere periode moeten we extra voorzichtig zijn op de fiets. Automobilisten zien de donkere regenpakken minder snel, voetgangers steken met paraplu’s zonder te kijken over, en trambanen worden nog gladder en gevaarlijker. Daarom een aantal tips:

via GIPHY

  1. Zorg voor goede fietsverlichting

Je kan niet verlicht genoeg door het verkeer fietsen. Veel mensen rijden rond met de kleine LEDlampjes van de HEMA, Albert Heijn of Action. Deze zorgen helaas voor weinig extra zichtbaarheid. Ze voldoen aan de wettelijke eisen, maar ons advies: go bigger.

Tussen zonsondergang en zonsopgang (én overdag wanneer het zicht ernstig belemmerd wordt,) moet je als fietser je lampjes aanzetten. Het voorlicht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood. Al die mooie gekleurde lampen en knipperende lichtjes zijn erg leuk, maar weerhouden je niet van het krijgen van een boete.

Ook belangrijk is dat verlichting andere weggebruikers niet mag verblinden. Meer weten over de wettelijke regels? Lees hier verder. En ook de Fietsersbond heeft er een mooie infographic over op hun website staan.

via GIPHY

  1. Koop een gekleurd regenpak

We kennen natuurlijk allemaal de zwarte regenjassen en donkere regenboeken. Ideaal omdat vuil er minder goed op ziet, maar ze helpen je niet beter zichtbaar te zijn in het verkeer. Gelukkig is de oude knalgele regenjas terug in de mode en wordt deze bijgestaan door vele leuke andere kleurtjes. Van pastel roze tot knalrood, regenpakken zijn inmiddels in vele kleuren en varianten te vinden. Zo zit je niet alleen modieus, maar ook veiliger op de fiets.

  1. Zet je zadel iets lager

Dreig je onderuit te gaan? Heeft een auto je niet gezien en snijdt hij je af? Door je zadel wat lager bij de grond te zetten, kun je makkelijker met je voeten bij de grond. Dit voorkomt nare valpartijen!

  1. Kies de meest veilige fietsroute

In de donkere maanden is het verstandiger om niet zozeer de snelste route, maar de meest veilige weg naar je werk, huis of de stad te kiezen. Waar je normaal een klein zijweggetje inslaat of stiekem over een olifantenpaadje racet, neem je in het donker het beste de grotere wegen. Vermijd drukke straten waar geen fietspad aanwezig is en let extra op bij trambanen. Met de gevallen regen zijn die ijzeren gleuven nog gevaarlijker.

via GIPHY

  1. Fiets zonder paraplu

Met een paraplu op de fiets lijkt wel eens een goed idee. Je houdt je hoofd lekker droog en fietst voorzichtig met één hand aan het stuur door het verkeer. Maar veilig is het totaal niet. De paraplu belemmert je zicht en een windstoot haalt niet alleen je paraplu, maar ook jou sneller neer. Vervang dus de paraplu voor een fijn regenpak!

via GIPHY