Uitgelicht
Wethouder reikt eerste fiets uit van pilot Fietsen op Zuid

Wethouder reikt eerste fiets uit van pilot Fietsen op Zuid

Wethouder Pex Langenberg reikte vanochtend de eerste fiets uit in het kader van de pilot van Fietsen op Zuid. Dat deed hij tijdens een bezoek aan de Theresiaschool in Rotterdam-Zuid. De wethouder ging ook in gesprek met de leerlingen over voorstellen om de schoolomgeving veiliger te maken. De pilot is bedoeld om meer kinderen op de fiets te krijgen.

Het fietsgebruik in Rotterdam Zuid is laag, meer dan 50% van de inwoners fietst nooit. Veel kinderen kunnen niet (goed) fietsen of hebben geen fiets. Bovendien vinden veel ouders de verkeersveiligheid rond de school niet goed en willen zij niet dat hun kind op de fiets gaat. De aanpak van Fietsen op Zuid moet ervoor zorgen dat kinderen 1. leren fietsen 2. een fiets hebben 3. een veilige schoolomgeving hebben 4. verkeersexamen doen.

Aanpak
Op twee scholen hebben daarom alle leerlingen in groep 7 en 8 fietsles gekregen van de BMX Fietsschool van Shurdon Faneyte. Daarnaast hebben de kinderen samen met architecte Lidija Poth in een aantal lessen ideeën ontwikkeld om de schoolomgeving veiliger te maken. Door de ANWB-actie Kinderfietsplan zijn opgeknapte fietsen beschikbaar gesteld voor de kinderen die geen fiets hebben, die door de leerlingen zelf worden gepimpt. Bovendien kunnen alle kinderen van groep 7 en 8 van de Theresiaschool en het Open Venster dit jaar meedoen aan het praktisch verkeersexamen in mei. Fietsen op Zuid streeft ernaar jaar deze aanpak dit jaar te introduceren op meer Rotterdamse scholen.

Over Fietsen op Zuid
Het programma Fietsen op Zuid  heeft tot doel het fietsgebruik in Rotterdam Zuid te verhogen en daarmee bij te dragen aan het oplossen van vervoersarmoede, versterken van de lokale economie en het verbeteren van gezondheid en veiligheid. Fietsen op Zuid is geïnitieerd door Because, DRIFT (Erasmus Universiteit),  HUGOCYCLING en de Fietsersbond, in opdracht van en in samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *