Uitgelicht
Zo krijg je die weesfiets weg

Zo krijg je die weesfiets weg

Weesfietsen, ze zijn een grote frustratie van Rotterdammers. Die eenzame roestbakken die al maanden aan een paal of fietsenrek vastzitten en waarvan de eigenaar spoorloos is verdwenen. Soms mist er een onderdeel zoals een zadel of een fietsband, soms zijn ze nog in perfecte staat. Hoe dan ook, ze houden de door jou felbegeerde fietsparkeerplekken gevuld. Dus hoe krijg je ze weg?

Eigenlijk is dat best eenvoudig. Je kunt namelijk via de gemeentesite Rotterdam.nl (we sturen je meteen door naar de juiste pagina ;-)), de BuitenBeter-app of via telefoonnummer 14010 doorgeven waar zo’n fiets staat. Vervolgens komt er iemand van Stadstoezicht langs die controleert en beoordeelt of het daadwerkelijk om een weesfiets gaat.

Wat gebeurt er met weesfietsen en fietswrakken?

De fiets wordt vervolgens gemarkeerd en als hij na 28 dagen nog op exact dezelfde plek staat, wordt de fiets weggehaald. Fietswrakken worden eerder meegenomen, namelijk al binnen 7 dagen. De opgehaalde en weggeknipte fietsen gaan naar het fietspunt. De eigenaar kan daar zijn of haar fiets tegen betaling weer ophalen.

Wist je dat 70-75% van de weggehaalde fietsen weer door de eigenaar opgehaald wordt?

Niet opgehaald fietsen worden na zes weken gerecycled. Soms worden ze naar Piekfijn gebracht om doorverkocht te worden of worden de onderdelen gebruikt ter reparatie van andere fietsen.

Meer weten? Bekijk hier het filmpje van Gemeente Rotterdam.